Tappar hår

Alla människor tappar hår dagligen i stora mängder, utan att egentligen vara medvetna om det. Alla blir vi dock lite oroliga när vi se extra mycket hår på hårborsten. Att man tappar hår är någonting som både män och kvinnor drabbas av. Det finns många orsaker till att detta händer. Många som tappar hår eller förtunning av håret, tar det mycket hårt. Det är inte lätt att se hårklumparna bli allt större i duschen. Orsakerna bakom att man tappar mycket hår är många. Bland annat orsakas det av olika sorters trauman, ärftlighet, diet eller livsstil. Det finns dock fungerande lösningar för att motverka problemet i de flesta fall.
Tappar hår - Scalp Micropigmentation Capillos - Lillen

Tappar hår är orsakat av ärftlighet

Cirka 40 till 50% av män kommer tappa håret. Den absolut vanligaste orsaken till att man tappar hår är ärftlighet. Om du har anlag för det kommer du senast märka av det när du nått 30-årsåldern. Håret flyttar sig högre upp på pannan och en kal fläck bildas på huvudet. När det gäller kvinnor kommer ärftligt håravfall visa sig i övergångsåldern som allra tidigast. Detta drabbar cirka 10%. Håret kommer då bli glesare mitt på hjässan, men kala fläckar kommer inte uppstå som för män.

Som sagt så är den vanligaste orsaken till håravfall genetisk. Medicinskt kallas detta för androgen alopecia. En normal person tappar ungefär 100–200 hårstrån om dagen, men för den som lider av androgen alopecia så kan det för män börja redan i tonåren. För kvinnor sker det som sagt först efter klimakteriet.

Vad är egentligen ärftligt håravfall?

Den vanligaste myten är att mammans gener är det som avgör om man tappar sitt hår eller inte. Det finns absolut inget belägg för att göra ett sådant påstående. Ärftlighet kan hoppa över generationer och behöver därmed inte nödvändigtvis ha ett tydligt ursprung. Vissa har genetik som dömer dem att tappa hår tidigt, andra börjar tappa hår först när de blir äldre. Om behandlingen påbörjas i tid är resultaten mycket goda.

Tappar hår för män och kvinnor – skillnaden

Den manliga varianten av att tappa hår börjar i hårets vikar och drar sig långsamt upp. Håret blir dessutom tunnare, eller försvinner helt i huvudkronan. Kvinnor som tappar hår går till så att håret blir tunt överallt mer eller mindre. Det början vid benan och drar sig långsamt nedåt.

Tappar hår: Hur påverkar åldern håret?

Redan vid ung ålder har hälsosamma hårsäckar vuxit färdigt. Hårsäckarna producerar då ett starkt hårstrå som också uppvisar en längre anagen fas av tillväxt. Detta innebär att man tappar hår under en längre tid.

När vi åldras så krymper hårsäcken. En mindre hårsäck producerar också svagare hårstrå. Med åldern blir vårt hår alltså tunnare. Hårsäcken fortsätter krympa tills den är så liten att den helt avbryter hårproduktionen. Att ha anlag för håravfall påskyndar denna process.

Tappar hår: Anledningen

Hårförlust sker vanligtvis i flera stadier. Om det däremot är en sjukdom som orsakar att man tappar hår kan håravfallsförloppet ske mycket snabbt. Med åldern sker en successiv förändring av hårsäcken. Den krymper, vilket leder till att hårproduktionen försvagas. Hårsäcken blir till slut så liten att det helt enkelt ramlar av.

Den så kallade anagena växtfasen blir dessutom betydligt kortare med åldern. Detta är fasen som hårsäcken går igenom när hårstråt växer. Denna fas har ungefär en livslängd på 2 – 10 år. Äldre människor har en kortare anagen tillväxtfas. Detta beror på att hårsäcken förlorar styrka ju äldre den blir. Detta innebär slutligen att livslängden blir något kortare, innan det till slut ramlar av.

Tappar hår kan bero på Näringsbrist, läkemedel eller stress

Om du äter antidepressiv medicin, blodförtunnande eller p-piller kan det orsakar att håret blir tunnare. Psykisk stress och graviditet kan också ligga bakom hårförtunning. Om du har brist på B12-vitamin, järn eller folsyra kan detta också orsakar viss hårförlust. Näringsbrister hänger ofta ihop med stress, vilket kan göra problemet ännu värre.

Tappar hår

Tappar hår kan bero på Sjukdomar

Tappar hår kan också helt enkelt orsakas av sjukdomar. Autoimmuna sjukdomar, diabetes, eller andra sjukdomar som orsakar negativa förändringar i ämnesomsättningen kan alla ha en påverkan på att håret blir tunnare. Håravfall som sker fläckvist kan orsakar av hårbottensvamp eller den extremt ovanliga sjukdomen alopecia areata. Du bör snabbt söka hälsovård om du upplever fläckvist håravfall i samband med trötthet.

Tappar mycket hår som följd av cellgifter

Cancerpatienter får cytostatika för att hindra cancertillväxten. Funktionen av cytostatika är att döda cancerceller, men i samband med detta måste den också döda friska celler. Cellerna som påverkas hårdast är benmärg, slemhinnor och hår. Eftersom denna behandling ofta negativt påverkar hårstråna så kan de bli väldigt tunna. Hårstråna går av när de nått hudytan. Alla typer av cytostatika orsakar däremot inte att man tappar mycket hår. I väldigt många fall blir håret helt enkelt bara tunnare. Genom att använda rätt schampo och undvika färgning och andra aktiviteter som tär på håret, så kan du undvika att tappa mycket hår.

Skalp pigmentering är den permanenta lösningen

För personer som utfört en hårtransplantation erbjuder SMP två lösningar. Det kan hjälpa dig dölja ärr som uppstår från STRIP- eller FUE-operationer och ge håret ett tätare utseende på ställen där håret är glest. Ju mer erfarna vi blev, desto tydligare blev det att allt fler personer ville förbättra utseendet av sitt hår med mikropigmentering. Just därför är det många hårtransplantationskliniker som hänvisar kunder till oss, oavsett om det är efter eller före transplantationen.

Att man tappar hår är en mycket vanlig orsak bakom försämrat självförtroende och får generellt sätt personen att se äldre ut. Med vår teknik kan vi ge dig ett yngre utseende samtidigt som du får en hårlinje som är realistisk med hjälp av skalp pigmentering.

Personer som har fläckvis håravfall anser ofta att mer traditionella behandlingar har en tendens att inte fungera. Resultaten är dessutom inte alltid permanenta. Skalp mikropigmentering är helt enkelt en permanent lösning på håravfallsproblemet. Denna metod hjälper män världen över med att återfå en stabil självkänsla.

Oavsett vad orsaken bakom håravfallet är, och oavsett vilket stadie håravfallet befinner sig i, så lämpar sig scalp micropigmentation. Alla typer av hud, åldrar och hårfärger är lämpade för denna metod. Denna metod skapar en tydlig hårlinje på fram- och baksidan av huvudet och tinningarna. Den återbygger håret och skapar en illusion av täthet.

Tappar hår? Välkommen in på en konsultation

Pris för skalp mikropigmentering kan variera beroende på person. Därför erbjuder vi alltid en kostnadsfri konsultation som är också är bindningsfri. Där går vi igenom dina önskemål och behov och sedan kan vi lämna en offert till dig med pris och antalet sessioner som behövs för att uppnå ditt önskade resultat. Välkommen att boka på Scalp Micropigmentation Capillos kontakt!

Du kan läsa mer om vår scalp micropigmentation på Aftonbladet.se!

Google Recensioner
5.0
34 recensioner
×
js_loader
Boka tid