Hårtransplantation

Hårtransplantation är huvudsakligen en kirurgisk process. Hårområden som inte blir påverkade av håravfall plockas och transplanteras till drabbade områden.

För att få en så framgångsrik hårtransplantation som möjligt är det väsentligt att ta håret från ett friskt givarområde. Patienten måste därför ha hår kvar på huvudet i någon utsträckning. Håret som tas är oftast på hårets baksida.

Om hårfästet dragit sig tillbaka ungefär 1,5 cm vid sena 20-årsåldern är detta inte någonting som är kliniskt relevant, och kräver ingen läkarvård. Hårfästen som har dragit sig mer än 1,5 cm tillbaka kan vara kliniskt signifikant. Här kan hårtransplantation vara ett alternativ.

Hårtransplantation - Dålig HT
Hårtransplantation - 10 000 FUE ÄRR

Bedömningen görs av en hårspecialist som kan se om just din hörförlust lämpar sig för transplantation. Hårspecialisten ger dig därefter behandlingsriktlinjer eller hänvisar dig till en kirurg.

Hårtransplantationen börjar med bedövning av hårbotten så att hårsäckarna ska kunna skördas. Dessa hårsäckar lagras sedan i en specialgjord lösning tills den delen av hårbotten som ska ta emot transplantationen har förberetts. Väldigt små snitt i hårbotten görs så att man kan transplantera hårsäckarna.

Hår i mottagarområdet fortsätter växa i naturlig takt. Håret kommer alltså växa lika snabbt som i givarområdet.

Bästa Hårtransplantation: Hur utför man den?

Bästa hårtransplantation kräver skicklighet, tid och noggrannhet. Hårteknikerna måste vara välutbildad och ha mycket erfarenhet för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Precisionen som krävs innebär att teknikerna måste ha en välutvecklad känsla för konsten.

Grupper av hårsäckar, grafts, flyttas från givarområdet till mottagarområdet, alltså det området som inte har hår. Denna metod går att använda på huvudet, ögonbrynen och även skägget.

Grundprincipen bakom en hårtransplantation är att flytta fylligt hår från det området på huvudet som är fylligt till ett område där man önskar grövre hårväxt. Dessa donerade hårsäckar växer sig fast så snabbt som inom ett dygn och börjar redan då producera nytt och naturligt hår.

Bästa hårtransplantation utförs alltid med lokalbedövning. Metoden som de flesta kliniker använder sig av kallas FUE hårtransplantation. Mer information om denna metod hittar du nedan.

Donationsområdet rakas

Efter en liten ruta har lyckats rakas bort från givarområdet så förbereds donationsområdet. Det är härifrån hårsäckarna plockas. Området markeras och rakas. De flesta väljer att bara raka hela huvudet. Detta varierar beroende på hur långt hår patienten hade från början. Helst vill vi att du kommer orakad dagen du ska utföra hårtransplantationen så att vi bättre kan se hur snabbt håret växer.

Lokalbedövning

Patienten läggs med ansiktet nedåt och får därefter en lokalbedövningsspruta i hårbotten. Detta steg känns oftast lite, men efter lokalbedövningen har applicerats går det inte att känna någonting överhuvudtaget i området.

Extraktion av hårsäckarna

En så kallad mikroborr lossar hårsäckarna innan det att utplockningen sker individuellt. För att fullkomligt ta ut alla hårsäcksgrupper så borrar man runtomkring dem var och en för sig. Dessa grafts plockas sedan ut med en pincett. Så kallade grafts med olika många hårsäckar tas för att få ett naturligt utseende. Du kan läsa mer om donationsområdet och hårsäckar.

Kanaler skapas

I området för hårtransplantation skapar hårteknikerna kanaler dit alla hårsäckar ska flyttas. När alla säckar har tagits från givarområdet så kommer man behöva vända på sig. Därefter får du också lokalbedövning i mottagarområdet. Efter allt detta skapas väldigt små kanaler i mottagarområdet i ett naturligt men oregelbundet mönster så att håret ska se så normalt ut som det bara går. Detta är ett av transplantationens svåraste moment, och kräver att teknikern är skicklig och erfaren. Momenten är avgörande för resultatet.

Bandage appliceras

För att generera ett betydande skyddslager som motverkar smuts så appliceras vaselin på donationsområdet. Detta görs eftersom såren som gjorts i donationsområdet är något större än vid transplantationsområdet. Bandage som appliceras på donationsområdet ska sitta kvar i minst ett dygn. På transplantationsområdet appliceras inget bandage eftersom det är oerhört känsligt och måste läkas utan yttre störningar. Du kan läsa mer om eftervården av transplantationsområdet

Hårtransplantation: Vad är FUE?

Detta är när ditt eget hår doneras och växer sig fast i det området som det ska doneras till. Detta är en ganska ny hårtransplantationsteknik. Det fungerar för både manligt och kvinnligt håravfall. Håret som flyttas är redan från början genetiskt gjort för att inte falla av.

Hårtransplantion och ärr efter

FUE hårtransplantation – Tekniken kan lämna ärr

När FUE (Follicular Unit Extraction) hårtransplantation utförs används en så kallad mikroborr som lossar på hårsäckar i donationsområdet. Med hjälp av en pincett plockas dessa hårsäckar sedan ut. När allt är läkt ligger inga ärr kvar, varken i givarområdet eller i mottagarområdet.

Hårtransplantation och FUT – Ärrbildning i donationsområdet

En hårtransplantation som utförs med Srip-metoden eller FUT-metoden kräver att en hudremsa skärs ur nacken. En skalpell används därefter för att individuellt plocka hårsäckar från denna hudremsa. FUT lämnar tyvärr ett ganska stort ärr i bakre nacken efter transplantationen.

Hårtransplantation - Ärr från hårtransplantation
Hårtransplantation - 10 000 FUE ÄRR

Hårtransplantation ärr och Negativa effekter

  • Hårtransplantation kan vara mycket dyrt. Många behandlingar krävs och priset kan lätt dala iväg
  • FUE är mer kostsamt än FUT
  • Efter ingreppet kan klåda och svullnad uppstå, vilket kan försämra resultatet
  • Man riskerar att förlora håret som transplanterats. Detta är dock en mycket liten risk
  • Hårtransplantation ärr kommer bildas i nacken
  • Den täthet man vill få av ett sådant utförligt ingrepp får man aldrig
  • Hårsäckarna riskerar att bli skadade under ingreppet (vilket kan innebära en misslyckad transplantation)
  • Infektionsrisk

Hårtransplantation vs Skalp pigmentering

SCALP MICROPIGMENTATION (SMP) ÄR EN MYCKET PRISVÄRD, KLINISKT TESTAD ICKE-KIRURGISK TEKNIK SOM GER DIG EN NATURLIG ILLUSION AV TJOCKT HÅR.

Scalp Micropigmentation (SMP) är en avancerad typ av mikropigmentering som har forskats om och utvecklats i mer än 10 år av Scalp Micropigmentation Capillos. Med denna teknik kan du uppnå ett realistiskt utseende av snyggt och finrakat hår. Metoden funkar för alla hudtyper, alla typer av håravfall och för alla medicinska tillstånd som kan orsaka ärrbildning.

För att du ska få en garanterat jämn täckning på hela huvudet så använder vi oss av mikronålar som är helt datorstyrda. Pigmentet som används har vi själva utvecklat och är specialgjort för att inte byta färg eller flytta som vanliga tatueringar.

Skalp pigmentering är en lämplig behandling för alla sorters håravfall, för alla hudtyper och färger, och för alla åldrar. Denna teknik ger dig en tydlig hårlinje både fram och bak, och kan återuppbygga hårlinjen på både helt skalliga huvudet och dels skalliga.

Men SMP kan också göra dramatisk skillnad på andra ställen. Personer som lider av hårtransplantation ärr från tidigare olyckor eller hårtransplantationer kan kamouflera ärr väldigt bra med skalp pigmentering. Denna metod funkar också utmärkt för människor som vill dölja födelsemärken eller brännskador. Hårpigmentering är en enkel och mycket effektiv lösning för att förbättra utseendet.

Bilder efter skalp mikropigmentering

Hårtransplantation + Galleri-
Hårtransplantation-Skalp pigmentering + Galleri
Hårtransplantation - Scalp Micropigmentation Capillos - Dennis

Du kan läsa mer om vår scalp micropigmentation på Aftonbladet.se!

Google Recensioner
5.0
37 recensioner
×
js_loader
Boka tid