Hårtatuering

Hårtatuering genom skalp mikropigmentering med högsta precision skapar perfekt illusion av hår, även på ärr. Teknologisk utveckling inom skönhetsindustrin har möjliggjort en ökad effektivisering av hårtatuering och av andra behandlingsalternativ som finns tillgängliga på marknaden för att motverka effekterna av håravfall. Teknologiska utvecklingar förbättrar alla delar av vården, men en sektor som dragit extra mycket nytta av senaste tekniska framsteg är diagnos och motverkan av håravfall, och framför allt den del som berör så kallad hårtatuering. Artikeln här nedan går igenom forskning kring hårtatuering och innovationerna som har följt. Hårsimulering som vanligtvis kallas för skalp mikropigmentering eller skalp pigmentering är en tatuering där hårpigment simuleras, i folkmun kallas det helt enkelt hårtatuering, även om ordet i sig är ganska missvisande. Denna metod innebär användning av specialiserad utrustning som mikronålar som injicerar din hårbotten med pigment. Det är alltså en metod som är mycket mer avancerad än vad folk i regel är vana vid när de pratar om hårtatuering. 

En specialgjord motordriven enhet används för att perforera huden med väldigt små nålar som i sin tur innehåller pigment för att skapa en avancerad form av hårtatuering. Hela processen  görs med flera specialiserade nålar som för in bläck djupt under hårbotten precis som vid en vanlig hårtatuering. Mikropigment appliceras sedan på epidermisnivån, det vill säga i det lager av huden som vid hårtatuering kallas överhud. Målet med detta är att efterlikna utseendet av riktiga hårsäckar. Den här sortens procedurer har som mål att skapa en illusion av ett huvud med rakat hår, eller väldigt väldigt kortklippt hår. I grund och botten handlar det om att förminska kontrasten mellan håret och hårbottens färg. Hårtatuering med skalp pigmentering är en semipermanent teknik för att manipulera utseendet av håret. 

Trots att processen i sig är väldigt avancerad så är ingreppet för en hårtatuering väldigt enkelt för dig som kund. Proceduren görs dynamiskt baserat på varje individs individuella karaktärsdrag. Beroende på personens huvudstruktur håller en SMP-behandling i flera år, förutsatt att riktlinjer för eftervård vid hårtatuering följs noggrant. Pigmenten kommer till slut att lösa sig och därmed försvinna med tiden. Skalp mikropigmentering görs inte med riktiga tatueringspigment. Anledningen till detta är att nålar som är gjorda för riktiga tatueringar når djupare. På grund av pigmentmigration hade användningen av dessa pigment och nålar lett till fläckar, något som inte förekommer vid denna form av hårtatuering.

Pigment som används för vanlig hårtatuering kan dessutom förändras med tiden. Detta försämrar hårets naturliga utseende. Detta är anledningen till att man använder sig av bläck som är biologiskt nedbrytbar när det kommer till hårsimulering, det vill säga denna mer avancerade formen av hårtatuering. Dessa pigment kan absorberas av kroppen, vilket leder till mindre färgförändringar i framtiden. Färgerna kommer blekna med tiden och därefter utsöndras. Man kan applicera hårsimulering på 2 olika sätt. Båda utförs på likartade sätt men kraven skiljer sig. Den första applikationen kräver att hårbotten rakas. Den andra fokuserar mer på att skapa en effekt av skuggning i hårbotten. Den andra metoden är primärt för folk som gillar att ha långt hår. Denna metod minskar då kontrasten mellan håret och hårbotten. Det gör att du kan behålla ett längre hår och helt enkelt dölja de områden där håret är tunnare med en avancerad form av hårtatuering.

Tatuera hårbotten för rakat huvud

Syftet med en regelbunden rakning är att, med hjälp av hårtatuering, kunna efterlikna hårsäckar. Att skapa denna illusion, genom att tatuera hårbotten, kräver att hela huvudet är rakat. Vårt hår är tredimensionellt medan pigmenten är tvådimensionella. De tvådimensionella pigmenten skapar tillsammans med det håret som finns kvar ett utseende som i högsta grad är likformigt. För att du ska få ut det mesta av att tatuera hårbotten är det viktigt att med denna metod regelbundet raka huvudet. Människor som lider av håravfall, oavsett vad anledningen är bakom detta håravfall, är tvungna att raka huvudet.

Hårtatuering för långt hår

Denna typ av behandling riktar sig primärt till kvinnor som upplever hårförlust. Denna hårtatuering brukar främst användas för att dölja små fläckar eller ärr. Syftet är att skapa en effekt av att håret är kontinuerligt och kongruent och att alla områden täcks på samma sätt. Hårets naturliga färg används då som färg i pigmenteringen, vilket gör att det ser naturligt ut. Här behöver kunden alltså inte raka av allt annat hår utan här sker en avancerad form av hårtatuering för att få håret att se fylligt ut.

Hårbotten tatuering eller hårtransplantation FUE och FUT

När en hårtransplantation utförs används hårsäckar från ställen på huvudet där du ännu har en massa hår. Dessa säckar transplanteras sedan på de områden där håret är glesare. Detta är oftast en process som kräver flera omgångar och, som med all kirurgi, medför processen såklart vissa risker. Du kanske inte vill genomgå en hårtransplantation när hårsimulering, eller hårtatuering, är ett betydligt mindre riskabelt alternativ. Risken att drabbas av infektioner är minimal och metoden kan dessutom dölja eventuella ärr som du har. Men här är det inte antingen eller. Hårsimulering är någonting du kan göra både före och efter en hårtransplantation. Det är vanligt att komplettera en hårtransplantation med hårsimulering då det ger håret ett mer naturligt utseende. Hårsimuleringen kan utformas efter dina specifika önskemål och behov.

Hårsimulering är inte samma sak som en tatuering

Hårsimulering är en metod som är helt icke-kirurgisk. Målet är att med pigment simulera hårets naturliga utseende, och för att göra detta krävs det ingen operation. Scalp micropigmentation görs inte med tatueringspigment eftersom dessa når hudens djupare lager, djupare än vad mikronålarna som används vid denna typ av simulering kommer. Tatueringar leder till pigmentmigration vilket gör att det bildas onaturliga fläckar på huden. Bläck och nålar som används vid en vanlig tatuering kan också innebära att slutresultatet förändras med tiden. Svarta färger kan förändras och bli mattare. Detta skulle påverka hårets utseende markant. Just därför används ett specialdesignat biologiskt nedbrytbart bläck vid utförandet av hårtatuering. Denna bläckvariant absorberas enkelt och naturligt av kroppen, vilket minskar risken för att färgförändringar ska ske. Färgerna kommer med tiden blekna och utsöndras i kroppen på ett säkert sätt, varpå du med enkelhet kan göra om proceduren och på så sätt behålla ett resultat du är nöjd med under en väldigt lång tid.

Hårtatuering: Hur länge varar den?

Hårtatuering i form av simulering med SMP är en semipermanent metod och håller olika länge för olika personer. Variabler som hur personens huvudstruktur ser ut och hur ofta huvudet utsätts för slitage, har båda en påverkan. En SMP-behandling kommer att hålla i många år beroende på dessa variabler. Det är därför väldigt viktigt att följa alla råd efter en framgångsrik behandling. Pigmenten som appliceras kommer med tiden att lösa upp sig naturligt och återbehandling kan krävas.

Hårtatuering pris

Hårtatueringens pris beror på dina behov och önskemål. Vi erbjuder alltid en bindnings- och kostnadsfri konsultation där vi går igenom dina förutsättningar och önskemål om resultat. Sedan kan vi lämna en offert på scalp micropigmentation där du kan se hårtatueringspris för att uppnå ditt önskade resultat. Välkommen att ringa, skicka e-post eller fylla i formuläret på sidan Scalp Micropigmentation Capillos kontakt!

Hårtatuering: Vem drar nytta av det?

Människor som lider av Alopecia Universalis, håravfall där hårförlusten kännetecknas av fullständig håravsaknad på både kropp och huvud. Även patienter med Alopecia Totalis, där håret bara saknas på huvudet kan dra nytta av behandlingen. Patienter som lider av Alopecia Areata (fläckvis hårafvall) vilket är en sjukdom där håret faller ut i små fläckar, kan också dra nytta av hårtatuering.

Även följande grupper kan dra nytta av en hårtatuering:

Hårtatuering fördelar

Behandlingen för hårtatuering är icke-kirurgisk, vilket innebär att risken för att få infektioner är mycket liten. Återhämtningen är också mycket snabb. Vidare fördelar med en tatuering är:

  • Hårsimulering ger patienten möjlighet att uppnå täthet även om håret är kortklippt.
  • Hårsimulering kan minska synligheten av ärr i hårbotten på patienter.
  • Lösningen är permanent.
  • Resultatet är naturligt och fylligt.

Du kan läsa mer om vår scalp micropigmentation på Aftonbladet.se!

Google Recensioner
5.0
37 recensioner
×
js_loader
Boka tid